Om os

Hvorfor vælge os

FARMERGØDNING er et økologisk kompost- og gødningsfirma, der specialisere i produktionen af højkvalitets økologiske produkter.

Med over 30 års erfaring med økologisk produktion, finder du ikke et mere sikkert valg, af jord- og kompostprodukter, til netop din have. 

Hvad får man ud af og kompostere plantemateriale eller gødning?

Hvordan gør man?

Læs mere

For at opnå den ønskede effekt fra komposteringen, kræver det at blandingen ikke bliver iltfattig. Derfor vendes blandingen jævnligt, for at sikre ilttilførslen til de indre dele af bunken.

Læs mere

Det er vigtigt for en kompostering at fugtigheden forbliver tilpas høj, igennem processen. Skulle blandingen blive for tør, vil det skade komposteringsprocessen.

Læs mere

For at opnå et balanceret næringsstofindhold, kræver det et balanceret blandingsforhold. Her er tale om det man kalder grønt og brunt materiale.

Grønt materiale er organiske rester som dybstrøelse, græs og grønsagsrester. Materialet er nemt nedbrydeligt og næringsstofrigt.

Brunt materiale er trærester og strå. Det er svære at nedbryde men har stort indhold af Carbon. De inkludere også mange mikronæringsstoffer.

En blanding af begge typer, er nødvendigt for det bedste produkt.

Læs mere

En af de primære formål med en komposteringsproces er, at opnå en transformering af kvælstofbindingerne i produktet.

Her er tale om en ”nitrifikation” hvor ammoniak og ammonium bliver omdannet til nitrit og efterfølgende nitrat. omdannelsen skabes af bakterier, som kræver konstant ilt, for at kunne gennemføre processen. Nitrat er væsentligt nemmere at optage for en plante og sikre derfor at planten ikke skal bruge unødvendige kræfter på  at omdanne kvælstoffet, før den kan udnytte det.

Neden for kan ses en detaljeret kemisk figur over processen.

Kemisk-figur-reaktion

Læs mere

I komposteringsprocessen, vil temperaturen stige til en grad, hvor ukrudtsfrø går til. Du kan derfor forvente et produkt uden uhensigtsmæssige ukrudtsfrø.

Læs mere

Når der arbejdes med animalske restprodukter er der strikte krav om varmebehandling af produktet. Dette er dog ikke et problem når det kommer til kompostprodukter. I en succesfuld komposteringsproces, vil temperaturen stige til omkring 75 grader og vil forblive ved den høje temperatur, i en periode længere end minimumskravene for en varmebehandling.

Hvad opnår man?

Hvorfor Sphagnumfri jordprodukter?

Vi ønsker at forbedre menneskets samarbejde med moder jord. Derfor arbejder FARMERGØDNING hård for at udvikle fremtidens alternativer til klimaskadende produkter. Desværre er sphagnum en af dem. Sphagnum graves op ad moser ved tørlægning. Når moser tørlægges, frigives både CO2 og den 25 gange så slemme Metan gas, direkte ud i atmosfæren.

Derudover er højmoser en vigtig naturtype, der huser en lang række truede dyrearter. Med menneskets udnyttelse af tørv og sphagnum igennem tiden, er naturtypen i sig selv også truet og højmoser er derfor også en beskyttet naturtype, i dagens Danmark.

FARMERGØDNING arbejder derfor sammen med en række firmaer, inde for sphagnum-industrien, for at udvikle kompostprodukter lokalt, der kan hamle op med de ellers så effektive sphagnum-blandinger.

FARMERGØDNING har samtidig løbende samarbejde med teknologisk institut og gartnerirådgivningsfirmaer, i udviklingen af sphagnumfri kompostprodukter.

Sphagnumfri jordprodukter

Historie

Vi hos FARMERGØDNING er stolte af vores rige og lange historie.
Som det første økologiske kompostudviklende firma i Danmark, står vi stærkt og erfarende i udviklingen af både nuværende jordprodukter men også fremtidens klimavenlige produkter. Nedenfor kan du se en tidslinje for firmaets historie.

1983
Firmaet Grundlagt

Fokus på kyllingegødning

1990
100% Økologi

Omlagt til 100% Økologi

1993
Flydende gødning

Begynder at producere flydende gødning

1995
Fuld fokus på kompost

Lukker for hønseproduktion, for fuld fokus på jord og gødning

2001
Komposteret jord

Begynder at producere komposteret jord

2010
Investere i produktionsanlæg

Investere i produktionsanlæg for at kunne matche efterspørgsel

2018
Generationsskifte

Generationsskifte i firmaet

2020
Øget kompostproduktionen

Øget kompostproduktionen med 100%, med mål om at øge produktionen, i samme grad, hvert år fremover

2023
Udvidelse af komposteringsanlæg

Udvidelse af komposteringsanlæg, grundet den øget produktion.